Meer dan een eetcafé

Op zoek naar gastvrijheid, gezelligheid en lekkere gerechten? Dan is Riksken Tip de ideale plek. Wij garanderen smaakvolle gerechten met verse en voornamelijk lokale producten. Het liefst werken we niet enkel met klassiekers uit de Belgische keuken, maar ook met seizoensgebonden suggesties. Daarnaast serveren we met veel toewijding ambachtelijk ijs.

Een bezoek aan Riksken Tip is ongetwijfeld een unieke ervaring in het groen. We zijn enorm trots op de pittoreske omgeving van ons eetcafé. Na een wandeling, fietstocht of golfpartij kan je bij ons in alle rust genieten van een hapje, drankje of ijsje. Zin om langs te komen? Wij kijken er alvast naar uit.

De legende van Riksken Tip

Het eetcafé is vernoemd naar Rikske, een vader van 8 kinderen. Hij leefde omstreeks 1900 ten tijde van De Eerste Wereldoorlog. Het was een hongeroorlog waarbij veld-en veediefstallen verschillende streken teisterden. In de regio van Tessenderlo was een dergelijke bende actief onder de naam ‘de bende van Meldert’. Riksken Tip en zijn 2 zonen zouden deelgenomen hebben aan strooptochten van deze boeven.

 

Aan het einde van de oorlog reageerden bewoners veel alerter bij nachtelijke inbraken. Zo werd Riksken Tip aangehouden op 20 april 1919.

 

In december van datzelfde jaar werd er een moord gepleegd op de Schoterheide, aan de Turnhoutsebaan. De moordenaar werd nooit gevonden. Maar bewoners waren overtuigd van de betrokkenheid van de bende van Meldert. Twee jaar na de feiten kwam het tot een proces. De leider van de bende kreeg 25 jaar dwangarbeid, Riksken 5 jaar en zijn zonen elk 2 jaar.

 

Van waar komt dan de naam Riksken Tip?
Riksken komt aan zijn bijnaam ‘Tip’ omdat hij aan het verzet tips over de Duitsers gaf.

In de buurt

Op zoek naar een activiteit in de buurt? Ontdek dankzij onderstaande links wandel- en fietspaden of golfterreinen. Wil je liever iets minder sportief? Geniet dan van de prachtige natuur en bossen in Gerhagen.